• Stari trg 219, 2380 Slovenj Gradec
  • 040 541 480
  • nadstreskimeh@gmail.com

Ograje


Želite postaviti ograjo?

Kliknite na gumb Povpraševanje, vpišite vaše podatke in kratek opis vaših želja. Z veseljem vam bomo pripravili ponudbo.

Ograje - splošna predstavitev

V preteklosti so bile z obzidji obdane cerkve in gradovi, ki so stali na vzpetinah. Obzidja so imela že v preteklosti namen varovanja določene zgradbe. Cerkve in gradove so varovale pred turškimi vpadi in ostalimi napadi različnih nepridipravov. Ravno tako pa je bilo v veliki meri grajsko obzidje tisto, ki je v napadih vsiljivcev popustilo zadnje, saj je za njim stalo veliko število vojakov.

Če današnjega človeka primerjamo z nekdanjim graščakom, njegova hiša predstavlja njegov »grad«, ki ga varuje tudi z obzidjem. Obzidje je sodoben človek pretopil v ograje, ki imajo zelo podobno funkcionalnost, kot jo je imelo grajsko obzidje ali cerkveno obzidje. Skozi zgodovino se je spreminjal le gradbeni material, ki se v osnovi ni spreminjal, človek je tekom razvoja različnih tehnologij in nastajanja novih materialov te zgolj dodajal in oblikoval, kakor mu je pač bilo po volji. Nove tehnologije in materiali ki so nastajali tekom razvoja so prinesli precej sprememb. Iz prvotno zidanih obzidij so nastale zidane ograje, ki so ločevale posamezne parcele. Kasneje je prišlo do sprememb in je kamen zamenjal les, kovina in umetni materiali. Do razlik pa je prihajalo tudi v načinu dela in procesih proizvodnje.
Ograje - Balkonska ograja
Naj bodo lesene ali kovinske, kovane ali kamnite, ne glede na odločitev posameznika so lahko ograje tiste, ki varujejo pred neželenimi pogledi mimoidočih, varujejo otroke, da med brezskrbno igro ne stečejo na cesto. Ustavijo tudi živalske vsiljivce, kot so na primer psi in mačke, da bi se podili po tujem vrtu. Nudijo občutek zasebnosti, tako posameznikom, ki si želijo v miru prebrati knjigo in spiti kavo ali čaj. Pred radovednimi pogledi pa varujejo tudi zaljubljene parčke ali pa starejše zakonce, ki se želijo umakniti pred radovednim svetom. Lahko so vseh vrst in oblik, narejene iz različnih materialov. Namenjene so lahko kot okras vrta, balkona ali stopnišča. Ograje so tiste, ki povečajo občutek zasebnosti in varnosti, povečajo pa lahko zavist pri sosedu in lastnika skrijejo pred radovednimi pogledi.

Ograje lahko definiramo tudi kot fizično napravo postavljeno okrog zemljišča ali prostor za preprečevanje prehoda tako ljudi, živali, kot tudi avtomobilov in ostalih vozil. Nameščene so lahko tako ob robu nekega zemljišča. Preprečujejo padce, če so nameščene na robu balkona. Odbojne ograje pa so nameščene ob cestah in označujejo njen rob, ravno tako pa imajo varovalni namen, in povečujejo varnost voznikov.

Tradicionalna, elegantna, moderna ali čisto posebna. Posamezniku omogočajo osebno izražanje, da lahko preseneti mimoidočega ali pa gosta z izbranim okusom. Ne glede na vrsto materiala, ki se uporabi za izdelavo imajo ograje skupno lastnost, namenjene po povečevanju občutka varnosti in povečevanju občutka zasebnosti, ki ga je današnjem času vse manj. Ravno tako pa nepridipravom sporočajo, da je območje v katero bodo vstopili zasebno in pod nadzorom, pa naj bo to video nadzor ali pa zvesti kuža, ki varuje dom in lastnika. Ograje vseh vrst predstavljajo fizično mejo med zasebnim življenjem in zunanjim svetom, ki ščiti posameznika, par ali pa družino.
Ograje - Dvoriščna ograja
Posamezni proizvajalci ograj se prilagodijo zahtevam trga, pri oblikovanju ograje, ki je prilagojena posamezniku pa upoštevajo tako trende, kot tudi specifične želje posameznika. Takšne ograje odražajo osebnost lastnika in trende ki jih je upošteval oblikovalec in je lastnik želel da jih upošteva. Poudari pa se tudi končni izgled balkona, vrta ali stopnišče.

Končna odločitev o izgledu ograje in uporabljenem materialu je na lastniku, saj mu do sedaj razvita tehnologija pri oblikovanju prepušča prosto pot.

Oglejte si še več ograj na: POVEZAVI v e galerijo.